facebook naturopathy
20 czerwca 2018
Bazylia od kilku sezonów cieszy się coraz to większą popularnością na naszych talerzach, a także i w ogrodach. Dziś postanowiłem skupić się na wpływie jaki wywiera ona na nasze zdrowie.
23 maja 2018
Ponieważ do chwili obecnej na blogu nie przywiązywałem większej uwagi do roli witamin w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka, uznałem że nadeszła pora, aby uruchomić cykl  nazywający się nie inaczej jak właśnie

 

 

BYĆ MOŻE ZAINTERESUJE CIĘ TEŻ:

Umiejętność odczytywania etykiet produktów spożywczych jak i kosmetyków to klucz do poprawy zdrowia przy minimalnym wysiłku. Jeżeli tylko wprowadzimy nawyk każdorazowego czytania etykiet okaże się, że nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać.

 

 

Co daje czytanie etykiet poza korzyściami dla naszego własnego zdrowia ?

 

Czytanie etykiet przez konsumentów wpływa na zmianę postrzegania konsumenta przez producenta wyrobu, a także sprzedającego. Im bardziej świadomy klient, tym większe są jego potrzeby co skutkuje zaś poprawą jakości danych produktów. Producent jak i sprzedawca jego produktu muszą zacząć dostosowywać się do potrzeb klienta, ponieważ inaczej będzie on kupował towar od osób, które spełnią jego oczekiwania. Niestety w obecnym czasie na rynek środkowo-wschodnio europejski jest bardzo często sprzedawana żywność gorszej jakości i w mniejszej ilości co najciekawsze po wyższej cenie. Proszę porównać produkty w Polsce, Anglii i Niemczech. Zobaczycie Państwo jak jesteśmy robieni w konia. Wina leży jednak po naszej stronie, ponieważ Polacy nie biorą losu w swoje ręce, a oddają się opiece rządzących - efekt mizerny.


 

Umiejętność czytania etykiet trzeba podzielić na:

 

- Produkty spożywcze

- Produkty kosmetyczne


 

O czym powinniśmy wiedzieć wybierając produkty spożywcze ?

 

W wypadku produktów jadalnych, powinniśmy interesować się przede wszystkimi parametrami takimi jak skład, wartości odżywcze, informacje o alergenach, data ważności.

 

Załóżmy więc, że chcemy zakupić pieczywo.

 

Skład chleba nr. 1
Mąka żytnia typ 960, mąka żytnia kwas naturalny, woda, sól.

 

Skład chleba nr. 2
Mąka żytnia typ 960, drożdże, woda, sól.

 

Skład chleba nr. 3

Mąka żytnia typ 2000, kwas naturalny, woda, sól.

 

Tutaj macie Państwo przykład różnorodności jaką można spotkać na pieczywie żytnim. Dodam, że często brakuje informacji jaki typ mąki zastosowano, co powinno być moim zdaniem również obowiązkiem wpisywanym do etykiety. Celowo nie poruszyłem w temacie pieczywa z mąki pszennej, ponieważ w obecnej formie nie jest warte niczyjej uwagi.

 

Drugim przykładem niech będzie jogurt naturalny.

 

Skład jogurtu nr. 1
Mleko, białka mleka, mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych.

 

Skład jogurtu nr. 2
Mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus

 

Skład jogurtu nr. 3

Mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Bifidobacterium BB12

 

Powyższe porównanie jest przykładem tego jak jogurt może być jogurtowi nie równy.

 

UWAGA: Pamiętajcie, że dobry jogurt powinien mieć także zawartość tłuszczu. To, że producent zachwala jego brak wcale nie świadczy dobrze o produkcie, a już tym bardziej o producencie. To zwyczajny chwyt marketingowy dla ludzi, których straszy się szkodliwością tłuszczu.

 

 

Kolejną ważną sprawą są wartości odżywcze danego produktu. Tutaj możemy dowiedzieć się o kaloryczności, ilości węglowodanów(w tym cukrów), a także zawartości tłuszczów, białek i soli. Warto dodać, że najczęściej podaje się ilość w 100g produktu, więc należy ją odpowiednio przełożyć na ilość wagową zjadanego przez nas produktu.

 

Informacje o alergenach

 

Dla osób z wszelkimi alergiami i nietolerancjami (których kiedy byłem dzieckiem praktycznie się nie spotykało, a obecnie co druga osoba to alergik) jest to pozycja obowiązkowa. Tutaj dowiemy się o zawartości soi, glutenu, sezamu itd.

 

Data ważności:


Nie wolno nam o niej zapomnieć, ale tą rubrykę z natury oszczędny Polak najczęściej sprawdza. Najważniejszym czynnikiem do rozróżnienia są tutaj dwa wyrażenia:

 

"Najlepiej spożyć przed końcem" - jest to określona data minimalnej trwałości produktu, który powinien być dobry do spożycia jeżeli był przechowywany w zalecanych warunkach. Po tym czasie produkt może stracić część wartości odżywczych smakowych czy zapachowych. Będzie jednak nadal zdatny do spożycia. Przykładem takich produktów są: sól, cukier czy np. alkohole wysokoprocentowe.

 

"Najlepiej spożyć do" - terminem tym określa się produkty, które po jego przekroczeniu nie nadają się do spożycia, ponieważ mogą być niebezpieczne dla zdrowia chociażby przez rozwijające się w nich zarazki. Głównie są to: mięso, mleko, produkty mleczne jak masło czy gotowe potrawy schłodzone.

 

UWAGA: Warto pamiętać też o temperaturze w jakiej produkty powinny być przechowywane, gdyż może to znacząco wpłynąć na ich wartości. Dodam też, że brak jakichkolwiek "E-ulepszaczy" ma znaczący wpływ na jakość produktu.

 

 

O czym powinniśmy wiedzieć wybierając produkty kosmetyczne ?

 

Rozpoznawanie składu kosmetyków jest troszkę wyższą szkołą jazdy niźli produktów spożywczych. Dodatkowym problemem jest to, że producenci nie podają ich polskich nazw, a najczęściej anglosaskie. W ramach pozytywnej ciekawostki zacytuję tutaj słowa  Huberta Czerniaka, który powiedział kiedyś mniej więcej takie zdanie: "Dobre kosmetyki to takie, które można zjeść".

 

Głównymi niepożądanymi w kosmetykach substancjami, którymi jesteśmy truci na masową skalę są: SLS-y, formaldehydy, konserwanty, parabeny, lanolina, parafina, glikole, sztuczne aromaty zapachowe i jeszcze wiele innych cudów współczesnego wspaniałego świata. To są oczywiście tylko grupy do których należą ogromne ilości tych toksycznych substancji. To co znajduje się w Twojej szafce i kosmetyczce z dużą dozą prawdopodobieństwa jest strasznym świństwem i jak tylko zapoznasz się dokładnie ze składami tych produktów to gwarantuję, że przestaniesz z nich korzystać w niedługim czasie. Pora zrobić porządki, zachęcam do tego wszystkich.

 

W przypadku kosmetyków tak samo jak w żywności warto zwracać uwagę na ich datę przydatności. (Nawet się zrymowało ;) )

 

Na zakończenie od siebie mogę polecić olej kokosowy i sodę oczyszczoną. Jest to znakomita alternatywa dla wszystkich tych cudów, które oferuje nam przemysł. Olej stosuję do mycia włosów(można także jako maseczkę) i wbrew temu co myśli większość można go dość łatwo zmyć. Głowę smaruję przed kąpielą i po kilku minutach zbieram wierzchnią warstwę tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Następnie biorę prysznic i zmywam wszystko wodą. Sodę wraz z olejem stosuje się chociażby pod pachy,  można przygotować z nich również pastę do zębów. Zamiast perfum proponuję zakupić jakiś olejek eteryczny o dogodnym dla nas aromacie. Przyda się też przy relaksujących kąpielach i inhalacjach.

 

Jak widzicie, można żyć bez tego co jest nam oferowane w reklamach za często duże pieniądze. Niestety wiele młodych osób nie zdaje sobie z tego sprawy i korzysta chociażby z antyperspirantów, które najczęściej zawierają aluminium i wiele więcej ciekawostek. Dodatkowo blokują one wydzielanie potu, co wcale nie przyczynia się do poprawy możliwości detoksykacyjnych organizmu. Prawda jest brutalna, a posiadanie "markowych" kosmetyków okazuje się wcale nie być takie "cool" jak jest to nam przedstawiane. Zacznijmy więc żyć świadomie i przede wszystkim CZYTAJMY ETYKIETY !

 

 

11 listopada 2017

Czytanie etykiet produktów spożywczych i kosmetycznych - klucz do poprawy Twojego zdrowia w krótkim czasie.

WAŻNA INFORMACJA

 

Katalog-blogow.pl

Treści zawarte na tym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i do takich celów służą.  Nie są one w stanie zastąpić wizyty u specjalisty. Zanim zdecydujemy się na zastosowanie w praktyce którejkolwiek z informacji zawartych na tej stronie, należy w pierwszej kolejności skonsultować ją z lekarzem.