facebook naturopathy
20 czerwca 2018
Bazylia od kilku sezonów cieszy się coraz to większą popularnością na naszych talerzach, a także i w ogrodach. Dziś postanowiłem skupić się na wpływie jaki wywiera ona na nasze zdrowie.
23 maja 2018
Ponieważ do chwili obecnej na blogu nie przywiązywałem większej uwagi do roli witamin w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka, uznałem że nadeszła pora, aby uruchomić cykl  nazywający się nie inaczej jak właśnie

 

 

BYĆ MOŻE ZAINTERESUJE CIĘ TEŻ:

W moim poprzednim wpisie wspominałem o korzyściach płynących z zastosowania octu jabłkowego i obiecałem, że pokażę Wam jak ja robię go w domu. Najwyższa pora wywiązać się z obietnic, tak więc zapraszam wszystkich do zapoznania się tajemną recepturą pozyskiwania najzdrowszego z octów.

 

 

Do zrobienia octu jabłkowego potrzebować będziemy:

 

  • Jabłka (musimy mieć pewność, że owoce nie były niczym pryskane)

 

  • Miód lub inną pożywkę dla drożdży np. w postaci cukru

 

  • Wodę

 

 

Jablka, miod, woda

 

 

Ocet jabłkowy - sposób przygotowania

 

Pierwszą rzeczą jaką warto uczynić jest przegotowanie wody. W czasie, gdy ta będzie stygła my pokroimy jabłka. Robimy to wedle uznania. Pamiętajmy, aby wykroić z nich gniazda nasienne. Czasami pojawia się w nich pleśń, która może zepsuć nastaw. Pokrojone owoce wrzucamy do szklanego naczynia przeznaczonego na nasz ocet. Gdy woda osiągnie temperaturę zbliżoną do 30 stopni dodajemy do niej 3-4 łyżki miodu na litr i mieszamy, aby ten dokładnie się rozpuścił. Teraz wystarczy zalać jabłka przygotowanym przez nas słodkim płynem. Wszystkie owoce powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Proponuję wlać jej nieco więcej, ponieważ znaczna jej część z upływem czasu wyparuje. Otwór słoja zakrywamy bawełnianą ściereczką, która nie pozwoli przedostać się do środka "muszkom owocówkom", a jednocześnie umożliwi stały dopływ tlenu naszemu eliksirowi . Tak przygotowany nastaw odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Przynajmniej raz dziennie drewnianą łyżką mieszamy owoce, zatapiając je pod powierzchnią wody. Po upływie około trzech tygodni powinniśmy już wyczuwać charakterystyczny zapach octu, a na jego powierzchni powinna pojawić się tzw. matka. To dobra oznaka. Matkę można wykorzystać dodając ją np. do kolejnych nastaw octu, co znacznie poprawi ich pracę. Teraz możemy odcedzić nasz płyn od owoców i pozostawić go w słoju jeszcze przez tydzień lub dwa. Po tym czasie po raz kolejny go przecedzamy i przelewamy do butelek. Ocet przechowujemy w miejscu pozbawionym światła.

 

 

 

Cierpliwość popłaca

 

Poniżej możecie zobaczyć jak wygląda nastaw, który został przecedzony po nieco ponad trzech tygodniach. W tej chwili ocet jeszcze dojrzewa. Nastaw rozpoczynałem w 5 litrowym słoiku. Ilość octu jaką otrzymaliśmy to w przybliżeniu 2.5 litra. Za około dwa tygodnie nasz ocet powinien być gotowy do ponownego przecedzenia w celu lepszego wyklarowania. Następnie zostanie przelany do szklanych butelek i przetransportowany w chłodniejsze miejsce. Ocet jabłkowy sam w sobie jest konserwantem i może być przechowywany przez wiele lat. Warto odnotować datę kiedy wystartowaliśmy nasz nastaw oraz dzień w którym został zlany do butelek. 

 

 

 

 

Mam nadzieję, że udało mi się zachęcić Ciebie do podjęcia próby zrobienia własnego octu jabłkowego w domu. Jeśli ten wpis był dla Ciebie wartościowy to podziel się nim proszę ze swoimi znajomymi klikając: Udostępnij, bądź lubię to ! 

 

 

 

 

źródło:

 

własne

 

19 listopada 2018

Ocet jabłkowy - ekologiczny ocet który bez problemu zrobisz w domu

Składniki potrzebne do wykonania octu jabłkowego. Domowy sposób na przygotowanie ekologicznego octu jabłkowego.

WAŻNA INFORMACJA

 

Katalog-blogow.pl

Treści zawarte na tym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i do takich celów służą.  Nie są one w stanie zastąpić wizyty u specjalisty. Zanim zdecydujemy się na zastosowanie w praktyce którejkolwiek z informacji zawartych na tej stronie, należy w pierwszej kolejności skonsultować ją z lekarzem.