facebook naturopathy
20 czerwca 2018
Bazylia od kilku sezonów cieszy się coraz to większą popularnością na naszych talerzach, a także i w ogrodach. Dziś postanowiłem skupić się na wpływie jaki wywiera ona na nasze zdrowie.
23 maja 2018
Ponieważ do chwili obecnej na blogu nie przywiązywałem większej uwagi do roli witamin w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka, uznałem że nadeszła pora, aby uruchomić cykl  nazywający się nie inaczej jak właśnie

 

 

BYĆ MOŻE ZAINTERESUJE CIĘ TEŻ:

Tydzień temu dzieliłem się Wam moimi planami na najbliższy sezon w ogródku warzywnym. Jak co roku nie mogło w nim zabraknąć pietruszki. Odnoszę wrażenie, że jest ona trochę niedoceniana, a to duży błąd, ponieważ charakteryzuje się wieloma właściwościami korzystnie wpływającymi na zdrowie.

 


Natka pietruszki - moc witamin i soli mineralnych.

 

Natka pietruszki zawiera olbrzymią ilość witamin i minerałów. Należą do nich:

 

Witaminy: A, B1, B2, B6, B9, C, PP

 

Sole mineralne: chlor, fosfor, fluor, magnez, miedź, potas, wapń, żelazo.


 

Właściwości lecznicze natki pietruszki.

 

 

  • ułatwia rozpuszczanie kamieni i piasku w drogach moczowych

 

  • Działa moczopędnie i usuwa nadmiar wody z organizmu

 

  • wspomaga trawienie

 

  • łagodzi dolegliwości menstruacyjne

 

  • chroni przed wolnymi rodnikami

 

  • ułatwia przemianę materii

 

  • regeneruje włosowate naczynia krwionośne

 

 

Kiedy zajadać się natką pietruszki ?

 

Natkę pietruszki powinniśmy spożywać przez cały rok. Poza tradycyjnym rosołem z jej dodatkiem, możemy wykorzystać ją także jako dodatek do kasz, ryżu, sosów, sałatek czy kanapek. Warto pamiętać, że najwięcej ze swoich właściwości pietruszka zachowuje wtedy, gdy nie zostanie poddana obróbce cieplnej. Pietruszka jest rośliną łatwą w uprawie i nie wymagającą specjalnych warunków glebowych. Jesienią, gdy robię porządki w moim ogródku zostawiam w nim jedynie rabarbar oraz pół grządki pietruszki z poprzedniego sezonu z przeznaczeniem na natkę. Tym sposobem na początku wiosny mam już świeżą pietruszkę, którą mogę dodawać do potraw. Natomiast na okres zimowy staram się zamrażać przynajmniej jedno pudełko, aby dodawać ją do zup i tym podobnych.

 

 

Jeśli ten artykuł był dla Ciebie wartościowy to podziel się nim proszę ze swoimi znajomymi klikając: Udostępnij, bądź lubię to ! Zapraszam również do rozmowy i dzielenia się Waszymi spostrzeżeniami w komentarzach poniżej oraz na naszym profilu FB.

 

 

 

 

źródło:

 

1. Pawłowski A., Szeląg D., Wygraj zdrowie z naturą, Warszawa 2018, ISBN: 978-83-7740-358-7, s.133-134

2. własne

 

25 kwietnia 2018

Pietruszka - właściwości i zastosowanie natki pietruszki w medycynie naturalnej.

Natka pietruszki jest bogata w sole mineralne i witaminy. Właściwości medyczne natki pietruszki.

WAŻNA INFORMACJA

 

Katalog-blogow.pl

Treści zawarte na tym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i do takich celów służą.  Nie są one w stanie zastąpić wizyty u specjalisty. Zanim zdecydujemy się na zastosowanie w praktyce którejkolwiek z informacji zawartych na tej stronie, należy w pierwszej kolejności skonsultować ją z lekarzem.