facebook naturopathy
20 czerwca 2018
Bazylia od kilku sezonów cieszy się coraz to większą popularnością na naszych talerzach, a także i w ogrodach. Dziś postanowiłem skupić się na wpływie jaki wywiera ona na nasze zdrowie.
23 maja 2018
Ponieważ do chwili obecnej na blogu nie przywiązywałem większej uwagi do roli witamin w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka, uznałem że nadeszła pora, aby uruchomić cykl  nazywający się nie inaczej jak właśnie

 

 

BYĆ MOŻE ZAINTERESUJE CIĘ TEŻ:

W tym wpisie postaram się krótko wyjaśnić, dlaczego powolne jedzenie i dokładne przeżuwanie pokarmów jest ważne dla naszego zdrowia.

 

 

W obecnych czasach bardzo łatwo o pośpiech. Człowiek staje się z upływem lat jak zaprogramowany robot, który wykonuje polecenia narzucane nam przez obecne realia. Śpieszmy się niemal zawsze i wszędzie by ugrać dla siebie i swoich bliskich choć odrobinę wolnego czasu, często nie zdając sobie jak negatywny ma to wpływ na nasze zdrowie.

 

Jedzenie w pośpiechu może być jednym z czynników problemów układu trawiennego przekładających się na wiele chorób i dolegliwości. Niestrawione resztki pokarmów osadzając się w naszych jelitach wywołują procesy gnicia i fermentacji. Jelita przepełnione złogami zanieczyszczeń przestają funkcjonować prawidłowo. Zaburzone jest wchłanianie składników odżywczych przez co pojawiają się pierwsze, dosyć niepozorne problemy jak ciągłe przemęczenie, ospałość, przelewania, biegunki, bóle brzucha. Po pewnym czasie dowiadujemy się, że towarzyszą nam też inne nieprzyjemne dolegliwości jak niedożywienie(nawet pomimo otyłości), pasożyty czy przerost candidy. Ta karuzela dopiero co się rozpędza, a może zakończyć się na dłuższą metę tragicznie.

 

 

Jak prawidłowo przeżuwać pokarm ?

 

Przypomina mi się tutaj jedna z lekcji przyrody w szkole podstawowej, gdzie Pani tłumaczyła iż poprawnie powinno się rozgryzać pokarm na miazgę, aż utworzy się coś w rodzaju masy wymieszanej ze śliną, gdzie nie ma żadnych grudek. Powinno to być średnio około 35-50 przeżuć na kęs jedzenia. Kolejną ważną rzeczą do której znikoma ilość ludzi się stosuje jest popijanie jedzenia. Nie powinno się pić na 30 minut przed posiłkiem, a także około 120 min po posiłku. Dlaczego to takie ważne ? Jako, że wszelkie płyny rozpuszczają enzymy trawienne to wiąże się to bezpośrednio z pogorszeniem trawienia zjedzonego przez nas pokarmu i daje efekt podobny do jego niedokładnego przeżucia.

 

 

Jakie wnioski płyną z moich dzisiejszych wywodów ?

 

Warto zastanowić się ile osób dba o prawidłowe spożywanie pokarmów począwszy od jamy ustnej, gdzie zaczyna się proces trawienia ? Sam wiele lat nie stosowałem się do tych rad i być może była to jedna z wielu przyczyn pogorszenia się mojego zdrowia w przeszłości, czego skutki odczuwam po dzień dzisiejszy. Smacznego !

 

16 listopada 2017

Powolne jedzenie i dokładne przeżuwanie pokarmu - dlaczego to takie ważne ?

WAŻNA INFORMACJA

 

Katalog-blogow.pl

Treści zawarte na tym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i do takich celów służą.  Nie są one w stanie zastąpić wizyty u specjalisty. Zanim zdecydujemy się na zastosowanie w praktyce którejkolwiek z informacji zawartych na tej stronie, należy w pierwszej kolejności skonsultować ją z lekarzem.