facebook naturopathy
20 czerwca 2018
Bazylia od kilku sezonów cieszy się coraz to większą popularnością na naszych talerzach, a także i w ogrodach. Dziś postanowiłem skupić się na wpływie jaki wywiera ona na nasze zdrowie.
23 maja 2018
Ponieważ do chwili obecnej na blogu nie przywiązywałem większej uwagi do roli witamin w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka, uznałem że nadeszła pora, aby uruchomić cykl  nazywający się nie inaczej jak właśnie

 

 

BYĆ MOŻE ZAINTERESUJE CIĘ TEŻ:

Smak goryczy towarzyszy ludziom od zarania dziejów. Z biegiem czasu został jednak mocno wyparty za sprawą słodyczy,, która dużo bardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. Nieco mniej lubiana gorycz odchodzi w ostatnim czasie do lamusa. Jednak czy słusznie jej unikamy ? Przekonajmy się.

 

 

Smak goryczy poprawia zdolność wytwarzania enzymów trawiennych poprzez ślinianki, żołądek i trzustkę.

 

Być może nie wszyscy wiedzą, ale do prawidłowego procesu trawienia w znacznej mierze przyczyniają się substancje gorzkie, które stymulują wydzielanie soków trawiennych. Już na samą myśl o czymś gorzkim nasz układ pokarmowy zaczyna wydzielać enzymy trawienne.

 

 

Jak jeszcze w naturalny sposób wspomóc wydzielanie enzymów trawiennych ?

 

Uważam, że przed rozpoczęciem jedzenia warto skupić nieco większą uwagę zmysłów węchu i wzroku na zjadanym przez nas posiłku.  Korzystnym działaniem będzie także uprzednie przygotowanie posiłku pod kątem wizualnym, tak aby wyglądał "bardziej apetycznie". Niektóre osoby praktykują jedzenie w zupełnym skupieniu i odosobnieniu, bądź przy wspólnym stole. W obecnych czasach ludzie zapominają o takowym zwyczaju i spożywają posiłek oglądając telewizję czy wykonując inne poboczne zadania. Ma to negatywny wpływ na procesy trawienne.

 


Korzyści zdrowotne płynące z zastosowania ziół i preparatów o smaku gorzkim.

 

Pokolenia naszych przodków używały substancji gorzkich w leczeniu chorób związanych z układem pokarmowym. Warto wiedzieć, że poprawa wydzielania enzymów trawiennych to główna, ale nie jedyna z właściwości medycznych zastosowania preparatów o smaku gorzkim.

 

 

  • Mniszek lekarski - popularny mlecz jest stosowany chociażby u osób mających kamienie nerkowe ze względu na właściwości moczopędne. Stosuje się go także w chorobach nowotworowych tj. rak prostaty. Nie jest natomiast wskazany w przypadku chorób wrzodowych.

 

  • Pestki grejpfruta - ten kto kiedykolwiek rozgryzł pestkę grejpfruta wie, iż wiąże się to co najmniej z delikatnym skrzywieniem wyrazu twarzy. Pestki te polecane są szczególnie dla osób zmagających się z kandydozą, ponieważ przypisuje się im działanie grzybobójcze. Najczęściej stosuje się w tym wypadku wyciąg z pestek grejpfruta.

 

  • Piołun - w ostatnim czasie powraca do łask. Często stosowany w mieszankach ziołowych do oczyszczania jelit z pasożytów w głównej mierze glist i owsików. Stosuje się go także zewnętrznie, ponieważ odstrasza pchły. Dawniej odstraszano nim myszy w gospodarstwach domowych. Obecnie wiele gotowych produktów na bazie piołunu jest pozbawionych tujonu(występuje m.in. w szałwii lekarskiej i wrotyczu pospolitym), któremu przypisuje się właściwości halucynogenne.  

 

  • Goryczka kropkowana - charakteryzuje się zawartością amarogentyny, która jest uważana za najbardziej gorzką substancję świata. W naturopatii stosowana u osób będących w stanach osłabienia np. po przebytych chorobach. Ma korzystny wpływ w profilaktyce żółtaczki, dny moczanowej i niedokrwistości. Przyczynia się również do stabilizacji rytmu wypróżnień. W Polsce występuje głównie w terenach górzystych.

 

  • Krwawnik pospolity - roślina o aromatycznym zapachu oraz gorzkim smaku. Przypisuje się jej działanie przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe oraz bakteriostatyczne czyli powstrzymujące rozwój bakterii. Zawiera między innymi witaminę B4 (cholina) i cynk. Krwawnik stosuje się przy owrzodzeniach żołądka i jelit, a także przy bolesnej menstruacji.

 

 

UWAGA: Kobiety w ciąży przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół powinny to skonsultować z lekarzem prowadzącym. Znaczna część ziół jest w tym okresie niewskazana. Myślę, iż ten fakt utwierdza tylko w przekonaniu, że zioła naprawdę mają olbrzymią moc.

 

 

Jak widać substancje o smaku gorzkim mają całą gamę różnych zastosowań. Do głównych należy znaczne wspomaganie procesów trawiennych, ale nie są to jedyne aspekty, które skłaniają nas do ich częstszego stosowania. Zdrowie jest w naturze !

 

17 stycznia 2018

Smak goryczy - antidotum na problemy trawienne i nie tylko.

WAŻNA INFORMACJA

 

Katalog-blogow.pl

Treści zawarte na tym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i do takich celów służą.  Nie są one w stanie zastąpić wizyty u specjalisty. Zanim zdecydujemy się na zastosowanie w praktyce którejkolwiek z informacji zawartych na tej stronie, należy w pierwszej kolejności skonsultować ją z lekarzem.